zaterdag 16 februari 2008

Somnoplastiek - snurktherapie

Somnoplastiek - Snurktherapie


Snurken kan een groot probleem vormen en heeft vaak verstrekkende gevolgen voor zowel de patiënt, maar zeker ook voor zijn of haar omgeving. Steeds vaker zoeken zowel mannen als vrouwen met een snurkprobleem hulp om van deze hinderlijke klacht verlost te worden.
Echter sinds 1 januari 2005 worden vrijwel geen anti-snurkbehandelingen meer vergoed. De therapie van het Obstructief Slaap Apneu Syndroom (ook wel OSAS genoemd) vormt hierop een uitzondering. Daarentegen wordt de diagnostiek van het snurken nog steeds wél vergoed. Hiervan kunt u gebruik maken door contact op te nemen met de Bergland Kliniek! Daar zal een twee-stappenplan gemaakt worden voor diagnostiek en behandeling. Als eerste stap vindt er onderzoek plaats door ervaren KNO-artsen bij de polikliniek van de KNO-heelkunde in het St. Elisabeth Ziekenhuis. Dit onderzoek wordt door uw ziektekostenverzekering volledig vergoed. Indien er aanwijzingen voor het OSAS aanwezig zijn, dan zal er een slaaponderzoek verricht kunnen worden. Ook deze kosten worden door zorgverzekeraars vergoed.

Als tweede stap wordt er na de diagnose een behandeling voorgesteld. Afhankelijk van lokalisatie van het snurkprobleem, het aanwezig zijn van het OSAS en de oorzaak van het snurken kan er in overleg met u een specifieke, op ú toe-gespitste behandeling gekozen worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn een behandeling van het verhemelte door een 'anti-snurk operatie' of een Somnoplastiek, maar ook het aanmeten van een anti-snurk beugel of een behandeling van het Obstructief Slaap Apneu Syndroom.

Indien er een indicatie bestaat voor een Somnoplastiek, dan kan deze behandeling in de Bergland Kliniek plaatsvinden door een ervaren KNO-arts. Bij de Somnoplastiek wordt onder lokale verdoving het verhemelte behandeld. Het is een moderne behandeling die in tegenstelling tot de bekende 'anti-snurk operatie', veel minder pijnlijk is en goede resultaten biedt.

Doel
Somnoplastiek betekent in feite het bewust creëren van littekens. De huig en het zachte gehemelte worden gecontroleerd 'beschadigd' om littekens te vormen. Op de beschadigde plaatsen wordt het weefsel strakker en dunner. En juist dat is de bedoeling. Want zo is de ademweg beter doorgankelijk. Bovendien trekt het bindweefsel in de omgeving samen, zodat de huig wat opgetrokken wordt en het hele zachte gehemelte wat strakker staat. Dit geeft veel minder kans op trillingen.

De behandeling
Somnoplastiek is een nieuwe techniek en heeft zijn effect ruimschoots bewezen. De behandeling vindt poliklinisch plaats. De patiënt wordt alleen plaatselijk, met prikjes, verdoofd in de huig en zachte gehemelte, ongeveer net zoals bij de tandarts. Een kleine elektrode wordt vervolgens door het slijmvlies in het bindweefsel van het zachte gehemelte gebracht. Die elektrode is tot vlak voor de punt geïsoleerd om het zeer gevoelige slijmvlies niet te beschadigen. Een zwak stroompje wordt vervolgens door de elektrode gestuurd, waardoor het rond de punt zeer plaatselijk heet wordt. De nauwkeurig toegediende hitte veroorzaakt beschadiging.

Het effect
Na de behandeling is de keel ruim een week gevoelig. Bij nagenoeg alle patiënten moet de behandeling twee tot drie keer uitgevoerd worden om succesvol te zijn. Tussen deze behandelingen moet zeker 6 weken zitten. Somnoplastiek werkt bij zes van de tien mensen, maar na een paar jaar zal bij een of twee van deze mensen het snurken wel weer terugkomen.

Hoe komt u voor somnoplastiek in aanmerking?
Heeft u snurkklachten, dan kunt u terecht bij uw kno-arts. Hij kan u Somnoplastiek adviseren. Eerst voert hij onderzoek uit naar de oorzaak van het snurken. De kno-arts stelt vragen aan u en uw eventuele partner om er achter te komen of factoren als roken, alcoholgebruik, medicijngebruik of gewichtstoename het snurken kunnen verklaren. Ook vraagt hij naar neusverstoppingsklachten en keelklachten. De kno-arts zal neus en keel uitgebreid onderzoeken. Vaak bekijkt hij met een flexibele endoscoop (een kijkbuisje met een diameter van 4 mm) de binnenkant van de neus en de keel tot aan de stembanden. Zo ziet hij of er vernauwingen aanwezig zijn. Soms maakt hij ook allergietesten en röntgenfoto's.

Een belangrijk onderzoek om te bepalen op welk niveau het snurken wordt veroorzaakt, is de slaapendoscopie. Bij dit onderzoek wordt de snurker met behulp van een slaapmiddel in slaap gebracht. Tijdens het slapen (en snurken) kijkt de arts met een flexibele endoscoop door de neus in de keel om te beoordelen waar het snurken precies ontstaat. De uitkomst van dit onderzoek bepaalt in belangrijke mate of u voor Somnoplastiek in aanmerking komt.

Geen opmerkingen: